Kertu Jukkum: ärge hüljake oma loomi tüdimusest!

Heili Klandorf
, Postimees Elustiil juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kertu Jukkum.
Kertu Jukkum. Foto: Marko Söönurm/erakogu

TV3 avalike suhete juht ja MTÜ Nurru Ometi vabatahtlik Kertu Jukkum räägib, mida lemmiklooma pidamisel arvestada ja miks siis ikkagi inimesed oma lemmikloomi hülgavad.

Kertu, mida pidada silmas lemmiklooma võttes?

Mõtle läbi, kas saad loomale pakkuda liigile omast liikumis- ja arenemisvabadust. Kas just sellele tõule omane iseloom on sulle ikka meele järele? Ning kõige olulisem: kas oled valmis järgmised ligi 15 aastat vastutama looma heaolu eest?

Miks inimesed oma loomi hülgavad?

Nii kurb kui see ka ei ole, hülgavad inimesed oma looma üsna tihti lihtsalt tüdimusest! Nunnu kassipoeg polegi suureks kasvades enam nii pisike ja armas... Koerte puhul on tavaline, et lastakse neil ülekäte minna, ja siis ei saada suure sõnakuulmatu koeraga enam hakkama. Ja muidugi allergiad – inimeste tervis, eriti lastel, on jäänud nõrgemaks. Minu meelest ei tuleks neil juhtudel loomast loobuda, vaid immuunsüsteemi tugevdada. Olen ise hea näide.

Kui tõesti ilmneb, et pere ei saa looma edasi pidada, siis mida sa soovitad neil teha?

Ma ei tea ühtki põhjust, mis õigustaks looma hülgamist. Aga kui kooselu on tõepoolest võimatu, siis empaatiline inimene leiab oma parimale sõbrale vähemalt sama hea kodu, kui ta ise pakkuda suutis.

Mitu looma sul endal praegu kodus pesitseb?

Mul on kodus mu oma kass Panter ja hoiukass Emily, kes, muide, otsib päriskodu. Kui keegi soovib seda loomakest endale, võtku minuga ühendust aadressil kertu.jukkum@gmail.com.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles