Teadlased: kassid ei igatse inimese järele, kuid koerad on nagu väiksed lapsed

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlaste arvates üksi koju jäetud kass ei tunne igatsust oma omaniku järele.
Teadlaste arvates üksi koju jäetud kass ei tunne igatsust oma omaniku järele. Foto: Vadim Ghirda/ TT NYHETSBYRÅN

Suurbritannia teadlased selgitasid katsete abil välja, et kassid ei igatse üksi olles inimeste järele ning pererahvas ei anna neile kaitstuse tunnet.

Teadlased korraldasid katse «Tundmatu olukord» selleks, et välja selgitada, kas loomad on võimelised tundma kiindumust, vahendab Komsomolskaja Pravda.

Katse on varem välja töötatud emade ja väikelaste vahelise kiindumuse uurimiseks.  Selle testi raames jäeti lapsevanem ja laps võõrasse ruumi kahekesi, kuid seejärel eraldati teineteisest.

Samasugust katset kordasid teadlased ka koerte, kasside, ahvide ning veel teistegi loomade peal. Oma järeldustest kirjutasid nad ajakirjas PLoS One.

Selgus, et koer tunneb ilma peremeheta sellist ebamugavust nagu laps ilma emata, kuid kassid suhtuvad omaniku puudumisse ükskõikselt.

Kassid ei igatse omanike äraolekul nende järele, kuid kogevad emotsiooni, mis sarnaneb vihaga.

Teadlaste sõnul tunnevad kassipojad vajadust oma ema või omaniku järele ainult teisest kuni seitsmenda elunädalani. Kui aga kass iseseisvub, huvitab inimene teda vaid kui võimalus suhtlemiseks, ja sedagi vastavalt kassi tujule.

Järeldatakse, et just seetõttu on kassid ideaalsed lemmikloomad nende inimeste jaoks, kellel pole töö tõttu palju aega kodus olemiseks ja loomaga  tegelemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles