Mida teha, kui koer püüab pidevalt ära joosta?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koerale tuleb anda vaimsust ja füüsist väsitavaid tegevusi, siis on loom rõõmus ja tahab ka rohkem peremehe ja kodu läheduses olla.
Koerale tuleb anda vaimsust ja füüsist väsitavaid tegevusi, siis on loom rõõmus ja tahab ka rohkem peremehe ja kodu läheduses olla. Foto: Martin Mejia/AP

Miks jookseb mõni koer minema niipea, kui uks avaneb ja vaba võimalus tekib?

Veterinaarmeditsiini professor Sharon Crowell-Davis selgitab, et koera pidev ärajooksmine võib tähendada, et loom ei ole kodus õnnelik. See ei pea tingimata tähendama, et teda väärkoheldakse, vaid tegemist on lihtsalt uudishimuliku loomaga, vahendab portaal Vet Street. 

«Koerad, nagu kõik loomad, on uudishimulikud, kes tahavad joosta, avastada ja aktiivset eluviisi,» selgitab Crowell-Davis.

Muidugi ei lase iga koer esimesel võimalusel jalga. Veterinaar toob välja, et juba ühes kodus elavad koerad võivad olla täiesti erinevatel seisukohtadel, kui nad vabalt jooksma lasta.

Mõnd koera võib ärajooksmisel takistada juba füüsilised iseärasused. Näiteks buldogid ei ole suured ärajooksjad juba sellepäast, et nad ei jõua väga kiiresti joosta. Peamiselt sõltub aga looma iseloom sellest, kuidas teda juba kutsikast alates on kasvatatud. «Kutsikaeas hästi sotsialiseeritud koer kasvab rõõmsaks koeraks, kellele meeldib jalutada ja ümbrust uurida,» räägib Crowell-Davis. Loomad, kes elavad pidevalt üksinda, muutuvad häbelikuks ja kartlikuks ning seetõttu kardavad nad rohkem ja jooksevad rohkem ära.

Kuidas siis hoida normaalset seiklushimulist koera eemal pahanduste tegemisest?

Veterinaari sõnul tuleb koerale kodus viibimine võimalikult meeldivaks teha. Lisaks tuleb loomaga palju tegeleda. Koerte puhul tasub ette võtta pikki jalutuskäike, mis väsitab nii koera vaimu kui füüsist. Koera vaimsust saab arendada ka ülesannete ja trikkide õpetamisega – see paneb koera ka kodus olemist armastama.

«Koerale tuleb anda hea põhjus, miks kutsumise peale tulla. Iga kord kui ta tuleb, tuleb teda premeerida hea toidu või mänguasjaga, isegi siis, kui ta kutsumisele kohe ei reageeri,» õpetab Crowell-Davis.

Enimlevinud viga, mida tehakse on koera karistamine siis, kui loom ei tule kohe. «Isegi pahandamine annab koerale signaali, et peremehe juurde tulek tähendab halba,» selgitab veterinaar. See tuleb kahjuks ka siis, kui loom peaks ära jooksma ja otsides kutsumisele ei vasta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles