Galerii: Puhja match show päeva parima koera sõnavarasse kuulub 70 sõna

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

19. septembril Puhjas toimunud heategevusliku match showga koguti raha Viljandi koduta loomade varjupaiga toetuseks.

MTÜ AUH juhatuse esimees Jaanika Soodla sõnul oli tegemist teise heategevusliku üritusega, mis omakorda oli ühinguliikme Anu Kuura idee. Ürituse peamiseks eesmärgiks oli toetada Viljandi koduta loomade varjupaiga steriliseerimise fondi, sest need protseduurid tehakse vaid annetuste eest.

19. septembri varasel lõunaajal on Puhjas muruplatsile kogunenud muljetavaldav hulk koeri ja peremehi-perenaisi, isegi päike on pilve tagant välja tulnud. Selgub, et enim on võistlejaid kutsikate klassis, kes naudivad tähelepanu täiel rinnal.

Päeva parimaks koeraks valitud whippeti ja malinoisi segaverd viie ja poole aastane Kita, on perenaise Kertlin Kallasmaa sõnul pärit justnimelt varjupaigast. «2011. aasta jaanuaris jooksis ta üksinda Narva tänavatel, kust ta seejärel jõudis Kohtla-Järve varjupaika. Mina, elades tollel ajal alles Pärnus, leidsin ta interneti kaudu ja valisin ta piltide põhjal välja ja üsna pea sõitsime talle ka järele,» räägib Kallasmaa. Sel ajal kaheksakuune Kita jõudis Kallasmaa koju tema 16. sünnipäeval. «Kita ametlik sünnipäev on minuga samale päevale pandud. Ehk siis minu juurde tuli 2. märts 2011, sünnipäevad on meil 1. märts - minul 1994, temal 2010,» selgitab Kallasmaa.

Kita tõmbas Kallasmaa pilgu kohe endale, seda just oma välimuse pärast. Ka iseloom on täpselt sobiv. «Kita on ülienergiline ja tahab palju-palju tööd teha. Saigi ta võetud eeldusega, et hakkame agilityt tegema ja seda ka tegime lausa kolm aastat, aga minu kohmakuse tõttu on see praegu tahaplaanile jäänud ning Kita naudib perekoera aktiivset elu,» räägib ta. 

Esimesel näitusel käis Kita neli aastat tagasi, kui koer oli vaid kaks kuud pere juures elanud. «Praegu proovime aastas ikka paarile-kolmele võistlusele jõuda - kindlasti Keila IPSONi mäkkejooksud, samuti proovime aastas mõne korra agilitys võistelda ja ka näitustel käia,» räägib Kallasmaa, lisades, et Kita on Keila IPSONi oma klassi valitsev liider. Puhja match show oli Kitale sellel aastal neljas näitus.

Kita ja Kallasmaa omavaheline koostöö paneb ahhetama: Kita jalutab perenaise jalgadel, hüppab Kallasmaa kõhule ja seljale ning teeskleb käpavalu, sealjuures seda kõike täiel rinnal nautides. Suurepäraste trikkide taga on ka suur töö ja vaev. «Trikkidega alustasime kohe, kui Kita meile jõudis. Kuna ta on, nagu mainitud, üliaktiivne, siis oli tal vaja palju mõttetööd, et ta maja laiali ei lammutaks. Esimesed trikid olid lihtsad - tavaline kuulekus, keerutamine, käpa andmine ja haukumine, aga mida aeg edasi, seda keerulisemad trikke pidin hakkama välja mõtlema, sest vanad muutusid igavaks,» selgitab Kallasmaa.

Kita tunneb perenaise sõnul ligi 70 trikke või tegevusi märkivat sõna, näiteks ingliskeelne back tähendab ümber perenaise tagurpidi tiirutamist ja auch haige käpa teesklemist.

Puhja match show kohta jagub Kallasmaal vaid kiidusõnu. «Puhja match show oli suurepärane, kindlasti oleme järgmisel korral samuti platsis. Korraldus oli sujuv ja osalejad sõbralikud, isegi ülihea ilm oli kohale tellitud,» märgib ta.

Ürituse korraldaja Anu Kuura sõnul koguti ürituse raames 144 eurot, mis antakse üle Viljandi koduta loomade varjupaigale. Kuura mõttes mõlgub veel selle aasta sees ühe sarnase näituse korraldamine, millal täpsemalt, on veel selgusetu. Kindel on vaid, et novembri lõpus, kui teisi olulisi koeranäitusi ja laatu ei ole. «Plaanitav näitus oleks siseruumides toimuv ja seega tegelen nende ruumide otsimisega - kui hästi läheb, siis võib-olla saame Puhja Seltsimajaga, mille kõrvalisel haljasalal senised näitused on toimunud, kokkuleppele ja planeeritav näitus tuleb Seltsimajas sees. Siis on osalejatel, kes toimunud näitustel käinud, koht juba tuttav,» räägib Kuura.

Ka Kuura ei jää tänusõnadega kitsiks ning kiidab, et osalejad, lisaks võistlusel hiilgamisele, jätsid endast maha ka täiesti korras muruplatsi. «Tänan meie asjalikke ja koostöövalmis kohtunikke, kes oma küsimuste ja mõtteavaldustega panid nii mõnegi asja peale teise nurga alt vaatama ja nägema, rosetid.ee meeskonda meile taaskord imekaunite rosettide valmistamise eest, ilmataati, kes taaskord andis näitusepäevaks nii sobiliku ilma, Puhja vallavalitsust toetuse ja koostöö eest, kõiki oma abilisi, ilma kelleta poleks see üritus teoks saanud,» rõõmustab ta.

LAPS JA KOER

I koht: Kätlin Toom koeraga Fantasy.

JUUNIORHÄNDLER

osalesid kaksikõed ja mõlemad esitlesid gordonsettereid:

I Sandra Lannes ja Luna

II Sarah Lannes ja Brita

SEENIORHÄNDLER

I    Liia Leer bernhardiiniga

II  Anne Ots gordonsetteriga

III Birgit Raid tiibeti mastifiga

TRIKIVÕISTLUS

I Kertlin Kallasmaa ja Kita

II Pille - Riin Sarv ja Coffi-Puru

Coffi-Puru on must saksa lambakoer, kes perenaise käe all saab hoolsalt igasugust trenni ja on osalenud ka erinevatel võistlustel.

ÜLEPÕLVE KOERAD

I    Kertlin Kallasmaa ja Kita

II   Pille - Riin Sarv ja Coffi-Puru (saksa lambakoer)

III  Kati Pohlak ja Howard (bernhardiin)

IV Birgit Raid ja Carlos (tiibeti mastif)

ALLAPÕLVE KOERAD

I   Grete Lisette Muuga ja Pearl (yorkshire terrier)

II  Reelika Reinomägi ja Mia (cavalier king charles spaniel)

III Killu Kaasik ja Bentley (ameerika staffordshire terrier)

IV Kirstin Põld ja Tuluke

VETERANID

I    Pille - Riin Sarv ja Adalbert (varjupaigast pärit segavereline)

II   Reet Pärn ja Üxer (saksa lambakoer)

III  Helen Tammepuu ja Remmi (segavereline)

IV Katrin Vask ja Fendi (bassethound)

KUTSIKAD

I    Kati Pohlak ja Mandariin

II   Liia Leer ja Jelly

III  Inge Soodla ja Kiki (vene toy terrier)

IV Merlin Roosi ja Forte (taks)

BEST IN SHOW

I   Kertlin Kallasmaa ja Kita

II  Pille - Riin Sarv ja Adalbert

III Grete Lisette Muuga ja Pearl

IV Kati Pohlak ja Mandariin

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles