Koer ja allergia - mida tasub teada?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia metsik koer dingo
Austraalia metsik koer dingo Foto: SCANPIX

Koertel esinevad allergilised reaktsioonid just nagu inimestelgi, portaal pets.webmd annab nõuandeid, kuidas peaks allergilise reaktsiooni puhul käituma.

Paljud allergia sümptomid sarnanevad inimeste omaga, aga mitte kõik. Enimlevinumad on sügelev nahk ja silmad, oksendamine, kõhulahtisus, aevastamine, pidev lakkumine.

Koertel võivad erinevad allergiad tekkida kogu elu jooksul olenemata tõust, ent näiteks terjeritel, setteritel ja retriiveritel võib allergilisi reaktsioone esineda märksa rohkem.

Enimlevinumad allergeenid on tolm, sigaretisuits, toit, mis sisaldada kana, sealiga, soja, nisu või maisi. Tihti tekitavad allergiat ka ravimid, lõhnaained, kumm ja pesuvahendid.

Koertel võib esineda allergiat erinevate toiduainete vastu, ent allergeeni kindlaks tegemine võtab omajagu aega. Levinumad sümptomid on sügelev nahk, kõrvahaigused, oksendamine ja kõhulahtisus. Sellisel juhul on kasu dieedist, mis aitab mõista, milline toiduaine koerale vaevusi põhjustab.

Allergiakahtluse puhul tuleks esmalt pöörduda veterinaari poole, kes teeb kindlaks, mis koerale reaktsiooni põhjustab.

Kuidas ravida?

Parim ravi on allergeeni eemaldamine. Tihti on paljude allergiate põhjuseks ka kirbud. Välitingimustes elavad loomad toovad kirpe siseruumides elavatele koertele ja kassidele, mistõttu on parasiiditõrje enam kui vajalik.

Tolmuallergia puhul tuleks lemmiku pesa vähemalt korra nädalas korralikult puhastada ja vähemalt kaks korda nädalas puhastada vaipu, kardinaid ja teisi pindu, kuhu tolm kiiresti koguneb.

Sügelust saab vähendada iganädalase vannitamisega, aga sellisel juhul tuleb kontakteeruda veterinaariga, kes oskab soovitada parimaid vahendeid, mis ei kuivataks nahka ja ei tekitaks allergilist reaktsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles