Põhjused, miks koer ei söö

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui koer ühel hetkel muutub isutuks, tuleb esmalt teha kindlaks, kas koera häirib miski või on ta haigeks jäänud. Viimase puhul tuleb esimesel võimalusel arsti juurde minna.
Kui koer ühel hetkel muutub isutuks, tuleb esmalt teha kindlaks, kas koera häirib miski või on ta haigeks jäänud. Viimase puhul tuleb esimesel võimalusel arsti juurde minna. Foto: Adam Lawrence/Picture alliance /Scanpix

Lemmikloomapidajale on üheks ohumärgiks koera isutus, siin on mõned võimalikud põhjused, miks koer ühel hetkel enam ei söö.

Esmalt tuleb ratsionaalselt hinnata koera isu. Kui koer ei söö nii palju nagu toidupakil kirjas, ei tasu muretseda, sest paljud täiesti terved koerad söövad pakile kirjutatud päevasest normist ligi 70 protsenti. Looma isutus võib viidata ka anoreksiale. See erineb inimeste söömishäirest sedavõrd, et koerte puhul kaob söögiisu täielikult.

Enamasti viitab isutus suuremale terviseprobleemile ning külastama peaks esimesel võimalusel loomaarsti, kui koer, kes muidu sööb hästi, muutub järsku toidu suhtes ükskõikseks.

Loomad võivad söögita hakkama saada küll mõned päevad, ent loomaarsti jutule peaks pöörduma siiski esimesel võimalusel.

Portaal pets.webmd on kokku pannud mõned põhjused, miks pere lemmik ühel hetkel enam ei söö.

Haigus. Vähene söögiisu viitab paljudel juhtudel haigusele, eriti kui koeral esineb ka muid iseäralikke sümptomeid. Haigus ei pruugi olla ilmtingimata raske, ent loomaarsti juurde peaks siiski kontrolli minema. Levinumateks haigusteks on kasvajad, hammastega seotud haigused, valud, neerupuudulikkus ja maksahaigused.

Hiljuti tehtud vaktsiin. Olgugi et vaktsiine on olemas paljudele rasketele haigustele, on mõnelgi neist kõrvalnähud. Enimlevinud on isutus.

Reisimine ja võõras keskkond. Juhul kui loom oli enne reisi heas tujus ja sõi meeleldi, ent uues kohas muutub täiesti isutuks, on võõras keskkond ja reisiärevus ilmselt isutuse põhjuseks. Paljud loomad muutuvad võõras keskkonnas närviliseks, tujutuks, mõnel võib tekkida lausa merehaigus.

Käitumisprobleemid. Mõned loomad on toidu suhtes väga valivad ja ei söö kõike, mis ette pannakse. Loomad võivad uues olukorras keelduda söömast, ka näiteks siis kui lähedal on mõni agressiivne koer. Meeles peaks pidama, et tihti võib isutus viidata haigusele, aga mõnikord tuleb kaaluda ka muid põhjuseid.

Mida teha, kui koer keeldub söömast?

Isutuse puhul peab esimesena kindlaks tegema põhjuse ja konsulteerima loomaarstiga. Juhul kui tegemist on haigusega, võib loomaarst soovitada dieeti, mõistmaks, millistest toitainetest loomal puudus on. Dieettoit ei pruugi loomale meeltmööda olla, eriti kui loom on harjunud maiustuste ja inimeste toiduga. Kui tegemist on haigusega, ei tohi mingil juhul koera näljutada, et ta dieettoitu sööks. Selle asemel tuleb konsulteerida loomaarstiga ja uurida, milliseid alternatiive tal on pakkuda.

Juhul kui tegemist on käitumise häirega või loomal pole uues olukorras mugav, võiks katsetada selliseid nippe:

  • Vähendada maiustuste andmist;
  • Loomale tuleks koostada kindel graafik, millal ta süüa saab, tavaliselt kaks korda päevas;
  • Söögiaeg võib olla ka lõbus aeg – näiteks võib koerale muretseda mänguasja, millest toitu pudeneb või tasustada koera mõne tehtud triki eest;
  • Kui on harjumus koera sööta samal ajal kui teised loomad lähedal on, võiks ta viia teistest eraldi. Vahel aitab ka söögikausi vahetamine;
  • Toitu võib alati vahetada. Kui koer on harjunud kuivtoiduga, võiks vahelduseks proovida näiteks konserve.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles