Suurimad vead, mida küülikute omanikud võivad teha

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jänes kampsunisse mähituna.
Jänes kampsunisse mähituna. Foto: Heinz-Peter Bader/Reuters/Scanpix

Küülikuid peetakse odavaks ja lihtsalt peetavaks lemmikuks, mis tegelikkuses ei vasta tõele.

Igal aastal hülgavad tuhanded inimesed oma küülikud, sest loom ei vastanud nende ootustele. Küülikud on loomad, kes ootavad täit pühendumust, kirjutab portaal The Dodo.

Küüliku pidamine õues

Õues küüliku pidamine vähendab looma eluiga poole võrra. Loomi varitsevad mitmed ohud alustades kiskjatega, lõpetades külma- või kuumarabandusega ja muude haigustega. Tõsi, kui varem peeti loomi õues puurides, siis oli tegemist lihaks minevate loomadega, keda peeti vaid liha pärast. Suurim põhjus, miks oma lemmikut toas hoida, on lähedus, sest ka loom tahab perega lähedal olla. Küülikud on väga sotsiaalsed loomad ning vajavad suhtlemist just nagu kassid ja koerad.

Lapsele küüliku ostmine

Küülik ei ole esimeseks koduloomaks parim lahendus, sest vajavad väga palju pidevat hoolitsemist. Väga paljud loomad elavad mustades ja kitsastes puurides, kui lapsed on sünnipäevakingist ära tüdinenud. Lastele küüliku peale surumine võib lõppeda halvasti, sest loomad võivad küünistada, hammustada ja jalaga lüüa ning tihti ei naudi nad ka ülemäära kaisutamist.

Vale toit

Loomapoes on riiulid maast laeni täis ilusaid ja värvilisi toitusid, mida kõike tahaks lemmikule pakkuda. Tihtilugu võivad need toidud olla ebatervislikud, sest sisaldavad liiga palju suhkrut. Küüliku põhitoit on lihtne: loomad tahavad palju vett ja heina. Päevas vajab loom juurvilju ning maiusena võib aeg-ajalt pakkuda puuvilja.

Loom luku taga

Tihti ostetakse küülikutele vale suurusega puurid, mis ei võimalda loomal end liigutada ega isegi sirutada. Liiga väike puur võib põhjustada ülekaalulisust. Küülikud on väga sotsiaalsed loomad ning tahavad pidevalt ringi uudistada, lisaks on loomad aktiivsed ja armastavad ringi jooksmist ja hüppamist. Võimaluse korral võib kaaluda looma lahtisena pidamist, muidugi eelnevalt vaadata, kas kodus on esemeid, mida loom võib närida või end vigastada.

Küüliku vannitamine

Esmapilgul ohutuna tunduv tegevus ei lähe küülikule mitte. Loomad puhastavad end ise ning must küülik on haige küülik ning vajab esmajärjekorras veterinaari abistavat kätt. Leidub küll lemmikuid, kes naudivad vett, aga paljude jaoks on see tegevus väga stressirikas ning võib põhjustada muuhulgas südamerabandust.

Tähelepanuta jätmine

Küülikud on head haiguse varjajad, seega peab peremees oma karvast sõpra ja tema rutiine tundma. Iga muutus, mis toimub toitumises või käitumises vajab kohe loomaarsti abi.

Kaisutamine

Mõni küülik on esimesest päevast alates kaisuloom, aga keskmine loom mitte. Uue lemmiku puhul võib olla tavaline, et tal kulub harjumiseks mitmeid kuid. Küülikud on iseseisvad loomad ning kui ta kord end uues kodus sisse on sättinud, ei tähenda, et ta kaisutamist naudiks. Paljud loomad annavad armastusest märku näiteks süles istumisega, uksele vastu tulemisega või isegi samas toas viibimisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles