Venemaal leiti üle 12 tuhande aasta maapõues säilinud koer

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaaniast 5 aastat tagasi leitud muumia.
Hispaaniast 5 aastat tagasi leitud muumia. Foto: Cris Bouroncle/AFP/Scanpix

Inimtegevuse jälgi otsima läinud teadlased leidsid hoopis 12 400 aastat vana koera.

Neli aastat tagasi leiti väljakaevamiste käigus kolme kuu vanune kutsikas, vaid kaks meetrit kaugemalt avastati üle kaheteistkümne tuhande aasta vanune koer. Teadlased arvavad, et kaks koera võisid ilmselt üksteisega seotud olla, vahendab Siberian Times.

Venemaal Jakuutias leitud koer on Mammuti muuseumi juhi Sergei Fedorovi sõnul suurepärases seisukorras. «Ta on säilinud ninaotsast sabani, isegi karvad on alles,» räägib Fedorov. Teadlased viisid leiu laboratooriumi, et seda täpsemalt uurida.

Leitud kutsikate peremeesteks peavad teadlased mammutikütte. Ekspertide sõnul võisid loomad surra maalihke tõttu.

Arvatavasti on tegemist vanima mumifitseerunud koeraga maailmas ning teadlased loodavad, et leid aitab loomade ja inimeste vahelises suhtluses veel teadmata küsimustele vastata. Uurijate sõnul on kaks teooriat, millest esimene räägib, et koerad jõudsid inimeste elupaiga lähedale ning mõlema huvides hakkasid koos eksisteerisma. Teine versioon räägib, et inimesed tõid koerad endale koju, et neid treenida.

Pilte saab vaadata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles