Viljandi abilinnapea: Viljandi linn ei soovi ühtegi linnuliiki hävitada

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kajakas. Foto on illustreeriv.
Kajakas. Foto on illustreeriv. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Viljandi linnavalitsuse otsus linde hukata tekitas nii avalikkuses kui Eesti Loomakaitse Seltsis palju küsimusi, millele nüüd on Viljandi linnavalitsus vastanud.

Eesti Loomakaitse Selts taunis linnavalitsuse otsust lindude hukkamiseks. Oma seisukohtade avaldamiseks kirjutas seltsi tegevjuht Henry Vürst Viljandi linnavalitsusele kirja, milles muuhulgas soovis teada saada, mitu isendit on plaanis igast liigist surmata ja kes on need numbrid määranud. Kirjas sooviti täpsustamist, kuidas ja millele tuginedes on veendutud, et inimesed on piisavalt kvalifitseeritud lindude piinadeta surmamiseks.

Abilinnapea Kalvi Märtin tõi Loomakaitse Seltsi küsimustesse selgust. Nimelt kirjutab abilinnapea, et linnas on aastaid püütud rakendada lindude suhtes leebemaid meetmeid kui surmamine, täpsustades, et kasutatud on helkurpeleteid, puude maha raiumist ning puuvõrade kärpimist. Ükski nimetatud meetod pole aga Märtini sõnul aidanud ja nii on linnavalitsus seisukohal, et äärmuslik olukord nõuab äärmuslikke meetmeid.

Abilinnapea märgib, et linnavalitsuse korralduse eesmärgiks pole massiline lindude surmamine, vaid lindude tekitatud olukorra kontrolli alla viimine ja selleks määrata pädevad isikud, kes töid teostavad. «Kõik võimalikud tegevused toimuvad seadusega kooskõlas ning eesmärgiga tagada linnakodanikele inimväärne ja ohutu elukeskkond,» seisab kirjas, lisades, et surmamist tegelevad õhkrelvasportlased ja professionaalsed jahimehed, kel on olemas vastavad vahendid ja pädevus.

Augusti alguses otsustas Viljandi linnavalitsus piirata lindude arvukust, mis Eesti Loomakaitse Seltsi arvates oli ebaeetiline ja rutakas. Muret tekitavad linnas elavad hall- ja künnivaresed, hakid, kormoranid, hõbe- ja naerukajakad ning kodutuvid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles