Rhodesian Ridgeback

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

FCI, rühm 6, alarühm 3 sugulustõud.

Tõu ajalugu
Rhodesian Ridgeback on tõuna suhteliselt noor. Tema tagapõhi on väga kirju. Kui Lõuna-Aaafrikasse tulid hollandi buurid, siis tõid nad endaga kaasa erinevaid liiki koeri. Need segunesid omavahel ja peale selle ka hotentottide shensi-koertega. Nende hulgas oli koeri, kellel esines seljal harjaseline karvatriip. Sealsete buuride koerad pidid vastama paljudele nõuetele.  Esiteks pidid nad olema head ning mitmekülgsed jahikoerad, aga ka head valvurid. Peale selle pidid nad olema ilmastikutingimustele vastupidavad ning odavad pidada. Aastal 1877 toodi tõug Rodeesiasse ning seal omandas te ka „lõvikoera“ maine. Praktikas oli koerte ülesanne lõvi kinni pidada ja ärritada, sel ajal kui jahimees püüdis hobuse seljas leida sobivat laskepositsiooni.

Tõu iseloom
Oma peremehe suhtes on ta tundlik ja kohanemisvõimeline, kuigi mõned isased kalduvad domineerima. Võõraste suhtes on pigem tagasihoidlik, enamasti on ta ültse väga tasakaalukas ja kõrge ärrituslävega. Sihikindluse ja pehme käega on teda lihtne kasvatada. See koer on sportlik ja liikumishimuline, kuid ka siinjuures ekstreemsustess kaldumata.

Tavaliselt kaitseb Rhodesian Ridgeback oma kodu ja perekonda ka ilma vastava väljaõppeta. Sellel tõul on selgesti eristatavad soolised erinevused, emased on peenema kondi ja kergema peaga.

Tervise poolest on nad tugevad. Neil esineb ka suuremae tõugude puhul laialt levinud puusaliigese- ja õlaliigese düsplaasiat.

Tõu standard
Pea on mõõduka pikkusega, silmad teineteisest küllaldasel kaugusel. Pikk, jõuline koon, must või pruun ninapeegel, mille värv vastab karvakatte värvile. Kuivad mokad. Kõrvad on keskmise suurusega ja peavad hoiduma tihedalt pea ligi. Saba asetseb seljajoone pikendusel, hoidub saablikujuliselt, sabaots kerge kaarena ülespoole suunatud. Lühike, tihe, sile ja läikiv karvakate. Seljal asub sümmeetriline ridge (esileulatuvad karvad). Värvus on heledast kuni punase nisuvärvini.
 
Turja kõrgus: isasel koeral umbes 64-69 cm.
                       emasel koeral umbes 61-66 cm.

Eluiga: ca 13-14 aastat

Kati Kreekman

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles