Saksa pinšer (Deutscher Pinscher)

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

FCI rühm 2, alarühm 1

Tõu ajalugu
Saksa pinšer on Saksamaalt pärit tõug, kes põlvneb vanadest Euroopa sookoertest nagu šnautsergi. Kodukohaks peetakse Württenbergi Lõuna- Saksamaal, kuid tõugu kasvatati ka kesk- ja lääneosas.

Aastasadu tunti pinšerit kui rotimurdjat ja tallikoera, samuti valvas ta karja ja maja ning oli pere lemmikloom. 1881. aastal sai tõug üksikasjaliku formuleeringu Saksa Tõuühingu poolt, 1895. aastal loodi juba Saksa Pinšeri-Šnautseri Klubi.

Pinšeril on olnud tähtis roll kääbuspinšeri aretamisel, samuti on teda kasutatud dobermanni aretuses. Esimestesse tõuraamatutesse on märgitud nii karmi- kui siledakarvaline pinšer, kellest suurem osa olid karmikarvalise järglased. Ka siledakarvalised šnautseri kutsikad registreeriti pinšeriks, mida aastast 1923 lubati vaid erandkorral.

II Maailmasõja ajal ja pärast sõda oli tõug peaaegu väljasurnud. Aastatel 1950-1957 ei registreeritud ühtegi pinšerikutsikat. Saksamaa Pinšeri-Šnautseri Klubi tollasel tõuaretusjuhil Werner Jungil õnnestus tõug siiski päästa.

Pinšerid on oma kanda kinnitanud lisaks Põhjamaadele veel Saksamaal, Prantsusmaal, Šveitsis, Slovakkias, Tšehhis, Poolas ja Inglismaal. Tõug on jätkuvalt üsna haruldane paljudes maades. Ameerika Ühendriikides on pinšereid registreeritud umbes 200-300, mis on sellise suure riigi kohta väga vähe. Austraaliasse on viidud üksikuid eksemplare Kesk- Euroopast. Eestis on hetkel vaid 6 pinšerit.

Tõu iseloomustus
Pinšer on ideaalne seltskonnakoer, kellel on haruldane huumorisoon, nad on väga lojaalsed, vaprad, arukad, heatahtlikud, temperamentsed, välkkiired ja märkimisväärselt visad. Nad võivad olla ka põikpäised ja kangekaelsed. Oluline on kohe alguses teha selgeks, kes on majas boss. Pinšerit on võimalik kasvatada just selliseks nagu peremees seda soovib - hellaks kaisukoeraks ja samas ka kartmatuks koduvalvuriks. Nad kaitsevad oma territooriumi, omanikku ja perekonda viimase hingetõmbeni. Nad on väga head valvekorrad, kellel ei jää miski ega keegi märkamata.

Pinšer sobib hästi korterisse. Sile karv ei vaja erihooldust, kuigi harjamine mõjub koerale loomulikult hästi. Ta on mugava inimese koer, kes ei vaja trimmimist ega pügamist - ei aja palju karva, ei ole liiga suur ega liiga väike, aga ometi on päriskoera nägu.

Tema kohta võib öelda, et see on koer, kes on kirglik nii vihas kui armastuses. Talle meeldib olla peremehe läheduses, öösel magab ta meelsasti peremehe kõrval voodis, päeva ajal üritab ta tulla sülle või magab peremehe jalgade juures, üksi olles magab tavaliselt peremehe voodis teki all.

Ta haugub ainult siis, kui see on vajalik, nad ei ole tüütud haukujad, kes iga asja peale kisa tõstavad.

Talle peab selgeks tegema, et kui perekond on läinud, siis omab ta kõike ja kui pere on kodus, siis ei oma ta enam midagi. Nad võivad valvata oma asju nagu näiteks pesa, konte või toitu. Omanik peab ta varakult paika panema ja tegema selgeks, et ei tohi uriseda ei tema ega ka teiste inimeste peale. Koer peab teadma oma kohta majas.

Teiste koduloomadega saavad nad tavaliselt väga hästi läbi, kuid kui nad väljaspool kodu kohtavad kassi, siis lööb välja nende rotimurdja instinkt ja nad üritavad kassi iga hinna eest kätte saada või vähemalt puu otsa ajada. Nad üritavad kinni püüda kõike, mis liigub kiiresti.

See tõug näitab välja kõik oma emotsioonid - kui mõni inimene talle ei meeldi, siis teeb ta endast kõik sõltuva, et selle inimese elu-olu võimalikult ebamugavaks teha, näiteks närib katki selle inimese sokid või pissib kasvõi jalale, et oma tunded ja suhtumine võimalikult arusaadavaks teha.

Soovitav on teha läbi ülddressuur. Ta naudib ka jooksmist jalgratta kõrval, aias mängimist ja pikki jalutuskäike.

Tõu standardid
Iseloom reibas, tähelepanelik, elav, intelligentne, enesekindel, valvamis- ja jahiinstinktiga. Keskmise suurusega, turjakõrgus 45-50 cm, kaal 12-18 kg. Ühevärviline-punakaspruun või kahevärviline- must pruunide märkidega (nagu näiteks dobermannil). Sobib harrastusteks nagu agiliti (MAXI), sõnakuulelikkus- ja teenistuskoeradressuur (katsed) ja loomulikult ilma suurema vaevata näitusekoeraks. Intelligentse tõuna premeerib ta oma õpetajat kiire õppimisvõimega. Eluiga umbes 12 kuni 14 aastat. Üldiselt terve tõug.

Silene Sims
Kennel Ceribelle

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles