Kelpie

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

 FCI rühm 1, alarühm 1

Tõu ajalugu
1788. aastal, mil esimesed karjakasvatajad Inglismaalt Austraaliasse siirdusid, selgus peagi, et nenede poolt kaasavõetud lühikarvalised lambakoerad ei pärja hästi kohalikus kuumuses. Vaid Shotimaalt toodud emane lambakoer nimega Kelpie suutis palavusega lambakarjas töötada. Tema paariliseks leiti lambakoer nimega Caesar, kes suutis pikka aega olla ilma joogiveeta. Nende kahe koera veel sündimata kutsikad telliti aegsasti kohalike lambakasvatajate poolt ja neid kaht koera peetakse selle tõu esivanemateks. Edaspidises aretuses ei pööratud mingit tähelepanu koerte kasvule ja värvile. Vaid karjaajamise oskus oli parameeter, mille järgi tehti paaride valik. Praegusel ajal on Austraalias töökoertena kasutusel umbes 100 tuhat kelpiet.

Tõu iseloomustus
Koerad on toimeka moega ja targad. Innukas pilk räägib sellest, et austraalia kelpie võtaks meelsasti osa kõikidest pere toimingutest. Väsimatu, teotahteline ja ustav. Sobib erinevateks koera-spordi harrastusteks. Ei ole diivanikoer. Lihtne karvahooldus. Hea kaitse- ja valveinstinkt.

Tõu standardid
Austraalia kelpie on keskmise suurusega - turjakõrgus 43-51 cm, ideaalkaal 17-20 kg. Värvuselt ühevärviline must või pruun, kuldpruun, suitshall või black & tan. Silmad mandlikujulised, keskmise suurusega ja karvkatte värvi, seega heledatel koertel heledad silmad lubatud. Tugev kael. Hambad suured ja tugevad, normaalne on käärhambumus. Kasukas kahekordne, alusvill pehme ja tihe.

Vaata ka karjaajamise videot!

Katrin Auser,
Kennel Inglisilm
(foto/internet)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles