Aasta lind - herilaseviu poseeris keset Viljandi linna

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herilaseviu keerutas end õunapuu oksal mitut pidi ja lasi häirimatult end pildistada
Herilaseviu keerutas end õunapuu oksal mitut pidi ja lasi häirimatult end pildistada Foto: Helle Tenno

Viljandis bussijaama lähedal asuvas aias käis möödunud nädalal nooruke herilaseviu õunapuul istumas ning tõenäoliselt selle ümbruses arvukaid herilasi jahtimas.

„Istusin kodus akna all ja vaatan, et kanakull on õues. Hakkasin lindu alguses moblaga läbi aknaklaasi pildistama, et teda mitte häirida.  Siis leidsin, et nii kehvad pildid tulevad ja haarasin kähku fotoaparaadi,“ jutustas huvitava aiakülalise kohtamisest Helle Tenno.

Hiireviud ja herilaseviud on välimuselt väga sarnased, mistõttu neil on suhteliselt keeruline vahet teha. Kuna õunapuul istuv lind keeras vaatlejale vahepeal õnneks ka selja, sai tema liigi vastavate tunnuste põhjal kindlaks määrata.

Õunapuul istuv herilaseviu oli väga hea modell ja poseeris end igat pidi.

„Ta istus kuskil 10 meetri kaugusel suure toa aknast. Isegi palja silmaga olid näha suured kollased silmad,“ rääkis linnuhuviline naine.

„Viu istus umbes 20 minutit rahulikult õunapuu oksal, jälgides terava pilguga ümbrust. Siis aga hakkas ta veidralt pead edasi-tagasi liigutama ja läinud ta oligi,“ jutustas Tenno.

Tenno sõnul uuris ta pärast seda herilaseviu kohta lähemalt ning nentis, et linnu nägemine oli juhuslik ja õnnelik leid. Herilaseviusid pidi Eestis üldse vähe olema ning juba augustis hakkavad nad lõunasse lendama. 

Eesti Ornitoloogiaühing on III kategooria kaitsealuse liigi herilaseviu kuulutanud tänavuse aasta linnuks.

Eestis on hiireviud nii pesitsejad, kui ka läbirändajad. Pesitsusaegne arvukus on 900-1300 paari ning nad pesitsevad ühtlaselt kogu Eestis, sh suurematel saartel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles