Kuidas koer pikaks päevaks üksi koju jätta?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koera ei tohi üksinda õue jätta, sest kunagi ei tea, mis juhtuda võib.
Koera ei tohi üksinda õue jätta, sest kunagi ei tea, mis juhtuda võib. Foto: Joe Giddens/PA Wire/PA Images/Scanpix

Sügis tähendab paljude koerte jaoks pikki päevi üksi kodus, kuni pererahvas on tööl või koolis on, kuidas koer rahuliku südamega koju jätta?

Mõned koerad saavad üksinda kodus olemisega suurepäraselt hakkama, teised aga vaevlevad üksindusärevuse käes.

Mis on üksindusärevus?

Tegemist on käitumishäirega, mille käes vaevlev koer ei saa üksiolemisega hakkama. Peamised märgid on:

  • Haukumine, ulgumine niipea kui pereliige on kodust lahkunud;
  • Asjade lõhkumine, ümber tõstmine;
  • Püüded põgeneda, mis tihtilugu võivad lõppeda looma vigastustega;
  • Kui pereliige valmistub kodust lahkuma, võib koer end ära peita või kurjaks muutuda;
  • Depressiooni langemine kui peremees lahkub, võib esineda ka seda, et koer ei pruugi liikuda, süüa ega juua seni, kuni inimene tagasi tuleb

Üksindusärevuse puhul tuleb kindlasti pöörduda spetsialistide poole, kes annavad juba nõu, kuidas edasi käituda.

Näpunäiteid, kuidas koera koju jätta

Väsita koer ära. Parim asi, mida pakkuda, on igahommikused trennid. Liikumine võiks kooskõlas olla koera tervisliku seisundi, vanuse, ilma ja treenituse astmega. Paljudele loomadele meeldib jooksmas käia, uusi paiku avastada ja lõputult ringi nuuskida, mõned naudivad rohkem vaimset treeningut.

Koerale tegevust. Koerale võiks jätta mänguasju või nuputamist. Näiteks võib mänguasju külmutada, see annab koerale pikemaks ajaks tegevust. Võib kasutada mänguasju, kuhu saab toitu peita, nii on loomal mängimist tundideks.

Koerajalutaja. Juhul, kui koer ei taha üksinda olla või ta ei suuda pikad päevad ilma õues käimata hakkama saada, võib mõelda koerajalutaja palkamise peale. Loomulikult võib paluda ka naabreid või sõpru-tuttavaid. Eestis on üheks levinud kohaks Petify, kust leiab kindlasti sobiva inimese, kes soovib koeraga parkides käia ja ringi joosta. Nii on koeral tegevust tundideks.

Ära jäta koera üksi õue. Isegi kui tundub, et aed on piisavalt kõrge ja loom ei saa põgenema, pole kunagi täit kindlust. Mõni pahatahtlik inimene võib koerale viga teha, ning loom võib pikad päevad aias lihtsalt haukuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles