Aktiivse vulkaani kraatris nähti haisid ujumas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hai
Hai Foto: SCANPIX

Teadlased avastasid 45 meetri sügavusest veest aktiivse vulkaani, kus ujub vähemalt kaks haid.

Video Kavachi vulkaanist filmis Solomoni saarte lähedal insener Brennan Phillips ja temaga kaasas olnud uurijad. Teadlased olid kohale sõitnud, et tutvuda veealuste kraatritega, ent kuna seal on ekstreemsed tingimused, jäeti kaamera vee alla tunniks ajaks, vahendab Daily Mail.

Jõudes 45 meetri sügavusele, nähti kaamerasilmast lisaks teistele mereelukatele ka kaht haid ringi ujumas. Phillips selgitas, et haid elavad väga kuumas ja happelises vees. «See tekitab küsimuse, millise keskkonnaga need loomad kohastunud on. Milliseid muutusi on nad pidanud üle elama ja kas tegemist on kindlate loomadega, kes suudavad niimoodi elada?» lisas teadlane.

Kavachi on aktiivne vulkaan, mille esimesest tegevusest anti teada aastal 1939. 70ndatest aastatest on vulkaan pursanud 11 korda, kahel korral on vulkaanipurske tulemusena tekkinud uued saared. Need polnud küll piisavalt suured, et keskkonnamuutustele ja murenemisele vastu seista ning uppusid viimaks ära.

Eelmise aasta septembris tegid avastasid Rootsi teadlased, et haide elamine nii happelises vees tekitab nende käitumises olulisi muutusi, näiteks suudavad nad ujuda väga pikka aega magamata, mis omakorda mõjutab nende haistmismeelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles