Loomaaedadest kaob viimane võimalus näha üliharuldast sumatra ninasarvikut

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
8-aastane ninasarvik Harapan Cincinnati loomaaias
8-aastane ninasarvik Harapan Cincinnati loomaaias Foto: REUTERS/Cincinnati Zoo and Botanica

Ohios asuvas Cincinnati loomaaias on veel viimaseid päevi võimalik näha maailma ainukest külastajatele eksponeeritavat sumatra ninasarvikut.

Cincinnati loomaaed teatas hiljuti, et 8aastane ninasarvik Harapan saadetakse Indoneesiasse selleks, et täisikka jõudnud isasloom saaks seal järglasi ning seeläbi aitaks päästa maailma üht haruldasemat loomaliiki väljasuremisest.

Harpan on üks kolmest väljaspool Aasiat viimase saja aasta jooksul vangistuses sündinud sumatra ninasarvikutest.

Suguküpsel Harpanil on võimalus kaasa aidata oma liigi ellujäämisele ainult Indoneesias asuvas Sumatra Ninasarvikute Hoiupaigas, kus elab kolm talle võimalikku paarilist. Samas hoiupaigas on ka Harpani vend Andalas ning selle 2012. aastal sündinud järglane.

Cincinnati loomaaed ei ole veel paika pannud täpset kuupäeva, millal on loomaias viimane Harpani külastuspäev. Ninasarviku transportimist üle ookeani valmistatakse praegu ette ülima hoolikusega.

Maailmas on alles umbes 100 Harpani liigikaaslast ning neist üheksa elab tehistingimustes. Metsikus looduses elavad kahe sarvega sumatra ninasarvikud vaid Sumatra ja Borneo saartel ning Malaisia poolsaare põhjaosas. Kuna haruldased loomad elavad looduses väga hajusalt, on neil raskusi leida endale paaritumiseks sobivat kaaslast.

Sumatra ninasarvikud on ainukesed nö karvased ja kahe sarvega ninasarvikud, kes elavad Aasias. Sumatra ninasarvik on ninasarvikutest kõige väiksem – tema keha pikkus on alla kolme meetri ning kaal alla ühe tonni.

Vaata ka Cincinnati loomaaias 2013. aastal tehtud videot sumatra ninasarvikutest. Videos selgitatakse, et sumatra ninasarviku eksponeerimine Cincinnati loomaaias on maailmas üks kulukamaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles