Vigastatud tuukan sai kolmemõõtmelise noka

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuukan
Tuukan Foto: Vivek Prakash/Reuters/Scanpix

Brasiilia tuukan kaotas poole ülemisest noka osast, ent 3D printeriga tehti linnule nokaprotees.

Emane lind päästeti Rio de Janeiros toimunud metsikute loomade laadalt. Ei ole teada, kas lind kaotas noka väärkohtlemise tõttu või võitluses suurema tuukaniga imeväikeses puuris, vahendab BBC.

Linnule uue noka tegemises aitasid kaasa kolm Brasiilia ülikooli ja ühing Instituto Vida Livre. Protees on tehtud plastmassist, mis on kaetud küünelakiga ja suletud spetsiaalse polümeeriga.

Mustnokk-tuukanid on Rios tavalised elanikud, keda väljasuremine ei ohusta. Linnud maksavad üle 4000 euro. Enne uut nokka püüdis lind toitu kätte saada alumise osaga, visates palakest õhku. Toidu kinni püüdmine õnnestus harva.

Tietale paigaldati protees kuu aega tagasi, 27. juulil. Instituto Vida Livre juhataja Roched Seba sõnul kulus linnul kolm päeva mõistmaks, et tal on jälle nokk.

«Andsime talle puuvilju ja ta eiras proteesi olemasolu. Siis pakkusime putukaid ja ta sõi täiesti normaalselt,» selgitab Seba. Ta järeldab, et ilmselt sõi lind putukaid siis, kui ta veel vabaduses oli ja ta polnud nokka kaotanud.

Uurijatel kulus proteesi kujustamiseks kolm kuud, printeril printimiseks vaid kaks tundi. Nokk kaalub neli grammi ja on neli sentimeetrit pikk. Lind ise kaalub 300 grammi.

Noka disaininud Gustavo Cleinman sõnas, et raskeim osa oli teha protees, mis samal ajal vastupidav ja kerge. Ta kasutas surnud lindude nokka näidisena, mille kohandas Tieta nokaga sobivaks.

Tieta saab oma proteesiga iseseisvalt süüa ning sulgi puhastada. Samuti võimaldab see tal tulevikus oma tibusid toita. Paraku ei saa Tietat enam vabasse loodusesse tagasi lasta, sest seal ei saaks ta iseseisvalt enam hakkama.

Loomakaitsega tegelevad inimesed soovivad Tieta elama saata hariduslikku loomaaeda, kus soovitakse tõsta teadlikkust loomade illegaalsest müügist ja väärkohtlemisest. Kindel on see, et Tieta hakkab koos elama teise tuukaniga, kes samuti loomadega smugeldajate käest päästeti. Ka temal on probleeme nokaga.

Uurijad loodavad, et linnud omavahel paarituvad. Nende tibud lastakse vabasse loodusesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles