Ornitoloogiaühing kutsub kaardistama lindude jaoks ohtlikke Tallinna kõrghooneid

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tihasepoja esimene tiivasirutus.
Tihasepoja esimene tiivasirutus. Foto: Aleksander Reimets

Viimastel päevadel on inimesed märganud Tallinnas mitmetes kohtades tõsiselt vigastatud või hukkunud linde, kes on lennanud vastu kõrghoonete aknaid või klaasseinu.

„Eesti Ornitoloogiaühing on väga tänulik inimestele, kes aitaks seda probleemi Tallinnas täpsemalt kaardistada,“  ütles ühingu nõukogu liige Tarvo Valker.

„Ootame kõiki tähelepanekuid vigastatud või hukkunult leitud lindude kohta. Kirja tuleks panna leiu kuupäev, linnuliik, hukkunud ja uimaselt maas lebavate lindude arv võimalikult täpselt, samuti hoone asukohta märkiv tänav ning maja number,“ selgitas Valker.

Vastav info tuleks edastada e-posti aadressile tarvo.valker@eoy.ee.

Valkeri sõnul on praegu musttihastel käimas väga arvukas invasioon. Mõnedes rändevaatluspunktides on loetud mõne tunniga tuhandeid rändavaid musttihaseid. Tõenäoliselt oli neil edukas pesitsusaasta ning tegu on peamiselt Soomest ja Venemaalt pärit sellesuviste noorlindude hajumisega.

Eile tuli sotsiaalmeedia kaudu uimastest ja vigastatud või hukkunud lindudest teateid Tallinna väga erinevatest kohtadest. Lisaks kesklinnale nähti vigastatud linde ka Lasnamäel.

„Linnud paraku ei tunneta klaasi ning suurematelt klaaspindadelt võib mõni maastikuobjekt vastu peegelduda, mis linde segadusse ajab. Maailmas hukkub hoonete klaaside tõttu igal aastal kümneid miljoneid linde, olles elupaikade hävitamise järel suurimaks probleemiks linnurikkuse kadumisel,“ nentis Valker murelikult.

Tallinna Keskkonnaamet ja Tallinna Linnuklubi paluvad inimestel, kes viibivad ruumides, mille akende vastu linnud võivad lennata, muuta need võimalusel lindudele nähtavaks. Selleks tuleks lindude sügisese rände ajaks kleepida akendele ruumi värvusega kontrastis olevaid pabereid või muid hiljem kergelt eemaldatavaid märgiseid.

Hoonetest, millega linnud kokku põrkavad, palutakse teavitada ka Tallinna Keskkonnaametit aadressil keskkonnaamet@tallinnlv.ee või telefonil 640 4572.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles