Kas pitbull terjer on ikka nii halb kui räägitakse?

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pitbull
Pitbull Foto: SCANPIX

Ilmselt pole teist sellist tõugu, mis nii palju emotsioone esile tooks kui seda on pitbull terjer, keda peetakse kurjaks ja ründavaks koeraks.

On inimesi, kes kardavad või lausa vihkavad pitbull terjereid: üürileandjad saadavad koeraga inimese juba ukselt tagasi, paljud koerad pannakse varjupaikades lihtsalt tõu pärast magama ning emad ei lase lapsi pitbulli lähedalegi, kirjutab Dogbreedinfo.

Need, kes on veendunud, et pitbull terjer on ohtlik, ei kaalugi arvamuse muutmist. Samas, kui kogu tõug maa pealt ära kaotada, tekib ilmselt asemel uus koeratõug, mis sarnase halva maine osaliseks saab.  

Põhjus, miks on pitbullil selline halb maine, peitub kindlates inimestes, eriti meeldivad koerad kriminaalidele. Kui varem oli kurjategijate lemmiktõugudeks rotveilerid ja dobermannid, siis nüüd on koha sisse võtnud pitbull terjerid.

Paljudele kriminaalidele on pitbull terjer staatuse sümboliks. Uuringud näitavad, et koera temperament ja käitumine on otseselt seotud peremehe oskusega om koera mõista. Pitbullid on kriminaalide ohvrid, kes neid kutsikast peale valesti kohtlevad: nad õpetavad neid haukuma, ründama ja kaitsma. Paljud nendest hoiavad koera ketis just kui sooviks, et koer muutuks agressiivseks.

Tegelikkuses on pitbull terjerid nagu kõik teisedki koerad: nad vajavad tähelepanu, treenimist, koolitamist ja tegelemist. Koerast ei tohi loobuda lihtsalt halva maine pärast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles