Mati Kaal: loomaaedade edukus sõltub investeeringute võimalustest

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääkaru Tallinna loomaaias.
Jääkaru Tallinna loomaaias. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Tallinna loomaaia direktor Mati Kaalu sõnul sõltub loomaaedade edukus lisaks entusiasmile väga palju investeeringute võimalustest ja riigi elanike ehk põhikülastajate arvust. 

Praegu teeb Tallinna loomaaed jõupingutusi selleks, et leida piisavalt investeeringuid jääkarude ekspositsiooni väljaehitamiseks. Hinnanguliselt läheb jääkarudele liigikohaste tingimuste loomine maksma 3 miljoni euro ringis.

 „Oleme väga mures, sest kui raha uueks ekspositsiooniks kokku ei saa, võidakse jääkarud Tallinna loomaaialt ära võtta. Rahvusvaheliste  organisatsioonide hinnangul on jääkarude praegused tingimused  loomapiinamine“, nentis Kaal.

Kaal märkis, et loomapidamine on väga kallis ja seetõttu Tallinna loomaaed ei loodagi, et suudab ekspositsioonide osas sammu pidada suurte Euroopa loomaaedadega. „Teistes riikides on suurusjärgu võrra rohkem raha investeeringuteks ja ka külastajaid on miljonites,“ lisas ta.

Näiteks taanlased ehitasid Kopenhaagenisse polaariumi, mis maksis 22 miljonit eurot. Šveitslased aga said eelmisel aastal Zürichi loomaaias valmis elevandimaja, mis maksis ca 40 miljonit šveitsi franki.

Ida-Saksamaal võttis Leipzigi loomaaed aga pangalaenu ning on ehitanud viimase 10 aasta jooksul mitmeid häid ekspositsioone, tänu millele on neil praegu ka palju külastajaid.

„Mais toimunud Euroopa loomaia direktorite nõupidamisel ütles Riia loomaaia direktor nukra näoga, et nüüd kipub rikaste riikide rongi saba silmist kaduma,“ nentis Mati Kaal. 

Riia loomaaias loodeti sajandaks juubeliks ehitada valmis elevandimaja, aga selleks ei õnnestunud raha saada. Riia loomaiast võeti elevandid ebarahuldavate tingimuste tõttu ära ja loomad elavad praegu  hoopis paremates tingimustes Hollandis.

„Meie olukord investeeringute saamiseks on narr, sest juriidiliselt oleme linna loomaaed. Riik ja linn kemplevad raha küsimuses omavahel ja meie oleme kahe kivi vahel,“ selgitas Kaal Tallinna loomaia probleemi.

Linn ei jaksa ega suuda piisavalt Tallinna loomaaia arendamisse investeerida ning riik eriti ei taha seda teha, kuna loomaaed on sisuliselt Tallinna linna alluvuses. Seetõttu on riigi panus väga vähene. Jääkarude ekspositsiooni veetrassi jaoks raha siiski eraldati.

Kaalu arvates peaks riik rohkem loomaaeda toetama, kuna seda ei külasta ainult tallinlased. Tallinna loomaaed on üleriigilise tähtsusega turismiobjekt, mida lisaks eestimaalastele külastab ka väga palju välisturiste.

„Meil käib iseäranis palju soomlasi ja rootslasi. Venemaa külastajate arv on nüüd mõnevõrra väiksem“, märkis Kaal.

Positiivne on see, et  eile 76-aastaseks saanud Tallinna Loomaaial  on tänavune aasta külastuste arvu poolest rekordiline. Juba praegu on ületatud üle-eelmise aasta rekord, mil loomaaeda külastas 365 000 inimest.

Vaata ka ERR uudist, milles Mati Kaal muretseb loomaaia jääkarude tuleviku pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles