Trofeeküttide lapsed poseerivad surnud loomade kõrval

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cecil jalutamas paar nädalat enne tapmist
Cecil jalutamas paar nädalat enne tapmist Foto: Brent Stapelkamp/Caters News Agency

Trofeejaht pole enam pelgalt täiskasvanute asi – internetiavarusi on raputanud pildid seitsmeaastasest, kes uhkelt surnud lõvi kõrval poseerib.

Piltide allkirjad, «Mina niisama» tekitavad viha loomasõprades ja loomakaitsjates. Üks suurimaid trofeekütte Allen Tarpley jagas pilti oma lapsest, allkirjaks: «Minu seitsmeaastane oma esimese lõviga.» Mehe Twitteri konto ummistus vihakirjadest ja ta sulges selle.

Lõvi kõrval iPadiga mängiva lapse pilt tehti Aafrika safaris. Isa on pildi alla kirjutanud, et ta võib oma lapse üle uhke olla. Loomakaitse organisatsiooni pressiesindaja sõnul tekitab selline pilt külmavärinaid. «Mis vanem varastab lapselt sellisel moel lapsepõlve?» küsib ta. 

Trofeeküttide tegevusele hakati suuremat tähelepanu pöörama seoses juulikuus Zimbabwes illegaalselt tapetud ikoonlõvi Ceciliga. 

MTÜ Loomus tegevjuht Kadri Taperson sõnas, et trofeejahil ei ole midagi pistmist inimese ellujäämisega, enese- ja kodu kaitsmisega ega liikide reguleerimisega, lisades, et tegemist on läbinisti ebaeetilise tegevusega, mille eesmärgiks on lõbu ja edevuse pärast tappa.

«Enese eksponeerimist laiba taustal ei saa ju kuidagi tervemõistuslikuks pidada. Õnneks peab ka suur osa jahimehi trofeejahti ebaeetiliseks, aga kindlasti mitte kõik. Sellisesse tegevusse laste kaasamine on tapmise moraalne normaliseerimine ja ühiskonnavastane kuritegu,» toonitas Kadri Taperson.

«Eesti vabariigi loomakaitseseaduse järgi on looma hukkamine (välja arvatud väljatoodud erandjuhud, mille hulka jaht ei kuulu) alaealise juuresolekul ka keelatud. Lapse loomulik olek on sõbralik uudishimu, mida saab enamasti suunata ja nii võib vägivalla heakskiitmisega lapsest kergesti relvakangelase kasvatada, kelle väärtushinnangud on ohtlikud ka ühiskonnale, teistele inimestele,» rõhutas Taperson.

Kõnealuseid pilte saab vaadata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles