Norras kogutakse allkirju koera elu päästmiseks

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil olev rotveiler ei ole juhtunuga seotud.
Pildil olev rotveiler ei ole juhtunuga seotud. Foto: AFP / Scanpix

Koer Bamset ähvardab hukkamine, mis on marru ajanud koera omanikud ja loomasõbrad, sest koer pole väidetavalt kedagi hammustanud.

Peaminister Erna Solbergile ja justiitsminister Anders Anundsenile suunatud petitsioonis seisab, et koer Bamse ei ole kedagi hammustanud, viivitamatult nõutakse nõutakse koera ja pere juurde tagasi lubamist.

«Ebasõbralik seadus, millega sätestatakse lemmiklooma pidamine annab politseile õiguse panna koer magama kaheldavatel põhjustel,» seisab petitsioonis.

Bamse sündis 2011. aastal. Ta on rotveileri ja saksa lambakoera segu ning politsei on teda ebaausalt kohelnud.

Lugu sai alguse 18. augustil kaks aastat tagasi, kui peremehed läksid Bamsega farmi jalutama. Üle kiirtee farmi jõudes, satuti kokku turistiga, kes lehvitas käega ja karjus, et koer temast eemale viidaks. Järgnes intsident, mille tagajärjel oli turisti käsivarrel viie sentimeetri pikkune kriim.

Turisti käel puudusid hambajäljed ning hiljem kohus leidis, et kriim ei viita hammustamisele. Intsident juhtus väga kiiresti, ent on kahtlusi ja eriarvamusi, mis juhtus. Bamse oli sel ajal rihma otsas. Arvatakse, et jäljed kuulusid Bamse küüntele, mitte hammastele.

Turist aga seda meelt pole. 20. augustil 2013 esitas turist kaebuse politseile ning 6. septembril saadeti Bamse peremeestele hoiatuskiri, et loom võidakse magama panna.

8. jaanuaril võttis kohus vastu otsuse, et Bamse pannakse magama.

28. aprillil 2014 kaebasid omanikud otsuse edasi justiitsministrile. Juhtumiga tegeleti 30. septembrist 1. oktoobrini 2014, mil muuhulgas testiti Bamse vaimset tasakaalu.

«Bamse on näide heast koerast. Tal on närvid korras, ta ei kujuta endast ohtu,» seisab hinnangus.

Ringkonnakohus sellega ei nõustnud ning otsustas rõhutada turisti ja tema abikaasa tunnistust. «Bamse ei tekita turvatunnet ning keegi ei kinnita, et sellised rünnakud uuesti ei kordu,» kirjeldas kohus koera.

Kohtuotsuses seisis, et kohus peab Bamse magama panemist vajalikuks.

Omanike ja politsei kokkuleppel viidi Bamse koerte hotelli, kus tema eest hoolitseti. Hiljem otsustas politsei omavoliliselt Bamse asukohta muuta.

22. jaanuaril 2015 viidi Bamse teadmata kohta, mis läheb omanikele kaks korda rohkem maksma kui koera viibimine hotellis. Omanikud pole Bamset näinud jaanuarist alates ning neil puudub vähemgi info, kus nende lemmik on.

Omanikud on otsustanud ringkonnakohtu otsuse edasi kaevata appellatsioonikohtule. Bamse edasine saatus otsustakse Bergenis 20.-21. augustil.

Bamse toetuseks saab allkirja anda siin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles