Arvamus: Emase kassina mõistaksite steriliseerimise ja kastreerimise vajalikkust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kassipojad, kes ootavad kojusaamist MTÜst Nurru Ometi.
Kassipojad, kes ootavad kojusaamist MTÜst Nurru Ometi. Foto: MTÜ Nurru Ometi

Palun igal inimesel, kes seda artiklit loeb, kujutada ette ennast ühe kauni kiisupreilina. Kõik on kena, tore, kuni saabub kevad ning ka esimene jooksuaeg. Isaseid, kräunuvaid ning kaklevaid kõutse, on kõik kohad Sinu ümber täis. Samal ajal, kui kaks isast kassi eemal kaklevad, on üks juba asunud paarituma.  

Sinule, kui emasele kassile, ei paku see mingit mõnu ega naudingut, vastupidi, Sul on valus. Selleks ajaks, kui oled suutnud selle esimese kõutsi minema ajada, on kohal järgmine. Taaskord on Sul meeletult valus. Ilmselt oled nüüdseks ka tiineks jäänud, mis tähendab seda, et umbes 60 päeva pärast on Sul trobikond lapsi.

2 kuud hiljem

Sul sündis öösel 5 poega. Ka see tegi Sulle põrguvalu. Üritad kenasti taastuda ning oma poegadele hea emme olla, kui avastad, et need samad isased kõutsid on jälle Sinu kodu hoovis. Ei, nad ei tulnud Sulle poegade puhul õnne soovima, vaid tulid taaskord selleks, et Sulle haiget teha. Pojad on Sul kaunikesed, kuid mis võib nendest tulevikus saada?

Vaadake nüüd oma emasele kassile otsa ja Te näete, et ka Tema ei taha olla mingi tootmismasin.

Kas neil lastakse ellu jääda, või topib Su omanik nad kohe ämbrisse? Kas nad saavad endale head ja igavesed kodud, või peavad harjuma tänavaeluga? Kas nad steriliseeritakse/kastreeritakse ära või peavad nemad samasugust elu elama nagu Sina? Ega Su omanikul ei teki juhuslikult mõtet Su pisikesi lapsi metsa alla surema viia?

Sel ajal, kui kõik need küsimused Su peas keerlevad, tegelevad kõrval olevad isased üksteisega kaklemisega ning paaritavad Sind kordamööda. Võid juba üsna kindel olla, et 60 päeva pärast on Sul uued pojad platsis. Sa oled kurnatud, kuna pead oma viis last igapäevaselt ära toitma, samas on Sul juba uued pojad kõhus. Sul võivad tekkida tänu sellisele massilisele poegimisele erinevad haigused ja su eluiga lüheneb tunduvalt.

Kas oled oma eluga rahul? Vaevalt, aga Sina ei saa ise midagi teha, sest Su omanik on nii rumal, et ei vii sind lõikusele. Ta pigem uputab iga aastaselt kassipoegi ning kurnab Sind tohutult, aga lõikusele ta Sind ei vii. Küsid miks?

Seda tahan ka mina küsida inimestelt, kes toodavad juurde massiliselt kassipoegi, kellele lihtsalt ei jätku enam kodusid!

Kui Sa oled võtnud endale looma, siis miks Sa piinad teda sellisel, ülalpool kirjeldatud moel? Miks Sa teed seda oma parimale sõbrale, kes on Sulle alati toeks? Miks Sa ei lase temal elada head elu, ilma selliste vaevade ja valudeta?

Kui Sa asetasid ennast kirjeldatud kassi kohale, siis kas mõtlesid, mis tunne oleks Sinul?

Kassipoegade juurde tootmisele ei ole vabandusi

Palun võta lahti kas Facebook või hoopis täiesti tavaline ajaleht - igal pool jagatakse kassipoegi. Nendele vaestele hingedele lihtsalt ei jätku kodusid. Varjupaigad on üle asustatud, kõik MTÜ-d, kes tegelevad kodutute loomadega, on üle asustatud. Tänavatel on hunnikutes loomi, kes kõik peavad elama külmas, näljas ja pideva hirmu all.

Kust kohast need kassid tänavatele satuvad? Kõik saabki alguse ühest emasest kiisuplikast, kelle seljast käivad läbi mitmed isased. Seda võib olla tõesti vastik lugeda, kuid nii see on. See on reaalsus!

Kassipoegade juurde tootmisele ei ole vabandusi. Ei, kass ei pea enne steriliseerimist vähemalt ühte pesakonda saama, see on müüt. Ei, kass ei taha saada poegi, vaid see on mingi inimese haige vaimusünnitus. Või äkki teeme selleks kassipoegi juurde, et nad on ju nii nunnud? Jah, kõik lapsed on nunnud ja ka iga tänavakass on kunagi pisike kassibeebi olnud. Ka tema oli nii nunnu, ometigi nüüd peab ta tänaval elama, haigustega võitlema, endale ise süüa otsima ning taluma seda, et iga-aastaselt peab ta poegima mitu pesakonda.

Kindlasti mõni inimene mõtleb, et tal on ju isane kass, ta ei too poegi, järelikult pole vaja kastreerida. Kas Sa saad ennast  hoolivaks ja vastutustundlikuks kassiomanikuks nimetada, kui Sul on kodus kastreerimata isane kass, kes vigastab end iga aastaselt, võideldes teiste isaste kassidega? Ei saa! Kui Sa oleksid hooliv loomaomanik, siis Sa ei laseks oma kassil sellist ränka ja piinarikast elu elada, vaid laseksid oma loomale vajaliku operatsiooni teha!

Palun ärge elage silmaklappidega, vaid vaadake enda ümber ringi ning siis saate isegi aru, et kasse on ilmselgelt liiga palju. Ärge tehke seda olukorda enam hullemaks, vaid aitake kaasa sellele, et ei tekiks enam tänavaloomi juurde.

Vaadake nüüd oma emasele kassile otsa ja Te näete, et Ta ei taha olla mingi tootmismasin. Ta tahab samuti elada täisväärtusliku elu ilma, et peaks tundma neid kohutavaid valusid!

Ning vaadates otsa isasele, katkisele, arme täis kassile. Kas Te loete tema silmist välja, et talle meeldib selline elu? Ei meeldi, ka Tema tahab nautida rahuliku elu, ilma, et peaks kaklema teiste isastega ja koguaeg haiget saama!

Kui kasvõi üks kass tänu sellele loole saab kastreeritud/steriliseeritud, siis on see lugu õigesse kohta läinud. Palun hoolige nendest, kes on meist nõrgemad!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles