Silma kuju määrab, kas loom on jahtija või jahitav

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kassi pupillid on kitsad kriipsud.
Kassi pupillid on kitsad kriipsud. Foto: SCANPIX

Teadlased on avastanud, et looma silma kuju näitab, kas loom on jahtija või jahitav.

Berkeley ja Durhami ülikooli teadlased on avastanud, kui palju räägivad loomast pupillid. Kassiomanikud teavad, et kassi silmad ahenevad kitsaks kriipsuks, samal ajal kitse, lamba või hobuse pupill muutub horisontaalselt väljavenitatuks, vahendab The Mirror.

Berkeley ülikooli teadlane Martin Banks selgitab seda sellega, et saakloomadel on avaram vaateväli, mis annab võimaluse kiiresti lähenevat ohtu märgata.

Vertikaalse pupilliga loomad saavad hinnata sügavust ja vahemaad – see on suurepärane kiskjatele, kes jahivad väikeseid ja hüppavaid loomi. Samas ei ole ahene kõigi kiskjate silmad kitsaks kriipsuks: kodukasside pupill muutub vertikaalseks, samas lõvide ja tiigrite pupillid on ümarad nagu koertelgi.

Teadlased selgitavad, et väga kitsas pupill on omane loomadele, kes liiguvad maapinna lähedal. Kassid, kelle pupill on kitsas pilu, näevad hästi nii hämaras, kui ka ereda päikese käes. Uurijad ei oska veel selgitada, miks kodukasside pupill on just vertikaalne, mitte horisontaalne või diagonaalne.

Saakloomade puhul avastati, et horisontaalne pupill aitab isegi pimestava valguse puhul hästi maapinda näha. Paljud kiskjad lähenevad madalalt, seega on jahitavatel vaja ohtu juba kaugelt näha. Teiseks põhjuseks toovad teadlased, et saakloomadel on vaja teada, kuhu suunas joosta ja millised takistused teel võivad olla.

Uuringus osales 214 looma, sealhulgas maod, kassid-koerad, mangustid, hüäänid, tapiirid ja ninasarvikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles