Kaart: Eestile lähimad loomaaiad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reisides tasub kindlasti pilk peale visata Eestile lähedal asuvate loomaaedadele, kus saab vaadata ujuvaid elevante, sõita öösel gondliga ja turnida otse tiigrite ja lõvide kohal.

Ööloomad Riia loomaaias

Lätis asuv Riia Rahvuslik loomaaed pakub külastajatele võimalust vaadata, kuidas loomad talitajate käest sööki lunastavad. Troopikamaja ööloomade ekspositsioon on Riia loomaaias esimene suurem keskkonnaekspositsioon.

Suure loomaaia juurde kuulub 127 hektari suurune avamaa Cīruļi 38 metsiku loomaga. Jalutamisest väsinud külastajatele pakutakse kauni vaatega piknikuala.

Leedu pakub loomi Euraasia ilvestest puumadeni

Leedus asuv Kaunase loomaaed asutati aastal 1938 ning seal elab üle 250 erineva loomaliigi. Haruldasemateks peetakse euraasia ilvest ja kassikakku. Lapsed võivad sõbruneda vahvate leemuritega ning toita hülgeid.

Klaipeda külje all on Klaipeda eraloomaaed, kus loomaliike umbes 60. Tutvuda saab näiteks pelikanide, puumade ja pesukarude eluoluga.

Euroopa vanimad loomaaiad asuvad just Venemaal

Venemaa suurim loomaaed Moskva loomaaed on ühtlasi ka üks Euroopa vanimaid loomaaedu ja märkimisväärse kollektsiooniga: loomaliike on pargis ligi 1000.

Venemaa suuruselt teine loomaaed Leningradi loomaaed asustati 1865. Aastal 1873 võttis loomaaia üle Ernest Rost, kes lõi loomaaia kaheks: zooloogiliseks ja kommertslikuks. Loomaaeda kasutati alguses tsirkuse ja kontserdipaigana. Saadud tulust loodeti osta uusi ja eksootilisi loomi, muuhulgas soetati kaelkirjakuid, orangutane ja aafrika elevante. Tänaseks elab loomaaias 410 liiki loomi.

Soome loomaaedades on troopikat ja arktikat

Soomes on üle 60 loomaaia ja loomapargi, nendest suurimad asuvad Helsingis, Ranuas, Ähtäris ja Turus.

Helsinkis asuv Korkeasaari loomaaed on üks vanimaid Euroopas, asustatud 1889. Esindatud üle 130 liigi arktikast troopiliste vihmametsadeni. Haruldaseimad on lumeleopardid, aasia lõvid ja amuuri tiigrid.

Tamperest 160 kilomeetri kaugusel asuv Ähtäri loomaaed on esimene omasugune Soomes. Ähtäri eesmärgiks on tagada kõigile liikidele võimalikult loomulik keskkond. Esimene loom, kes Ähtärisse toodi oli põder Kopi, ent tuntuimad on loomaaia põlisasukad karud Santeri ja Santra, kes on loomaaias elanud avamisest saadik.

Tänaseks elab loomaaias 65 loomaliiki, viimane saabunu – lumeleopard – on annetus Korkeasaari loomaaialt Ähtäri 30ndaks juubeliaastaks.

Lapimaa peamine turistimagnet Ranua loomaaed pakub vaatamiseks arktika loomi. Asukatele on loodud loomulikud tingimused. Loomaaias elab 50 loomaliiki, suvel saab vaadata koduloomi.

Skandinaavia ainus delfinaarium asub Rootsis

Rootsi loomaaedadest tasub pilk heita Skandinaavia ainsale delfinaarinaariumile Kolmardeni loomaias. Safaripargis saab üle lõvide ja tiigrite lennata õhugondliga.

Loomaaia erilisteks asukateks on amuuri tiiger, india elevant ja lumeleopard.

Safarisõbrad ja seiklusteotsijad võivad sammud seada Stockholmist 120 kilomeetri kaugusele Eskilstuna linna Parkeni loomaaeda, kus pakutakse öiseid safarisõite. Seiklusteotsijatele ja lastele on avatud loomaaiaga eraldi lõbustuspark. Ajaloohuvilistele pakutakse dinosauruste ekspositsiooni.

Haruldasteks loomadeks võiks nimetada sumatra tiigreid.

Kes suurt eksootikat ei otsi, võib aega veeta Skansen Stockholmi loomaaias, mis keskendub peamiselt Skandinaavia loomade näitamisele. Tegemist on ühe esimese vabaõhumuuseumiga, mille kõrval asub loomaaed. Juurde kuuluvad Skansen Aquarium ja ahvide maailm, kus näidatakse ligi 200 eksootilist looma, sealhulgas koralle, krokodille, leemureid.

Taani loomaaedades ujuvad elevandid

Kopenhaageni loomaaias elab 264 liiki loomi, isendeid ligi 3000. Lastealal saab pai teha aafrika kääbuskitsele ja sõbruneda farmiloomadega.

Ühed parimad tingimused on loodud elevantidele. Jääkarude ja teiste külma armastavate loomade tarbeks on loodud polaarala, mis sarnaneb Gröönimaa maastikuga.

Suurejooneline Taani Rahvuslik akvaarium sisaldab üle seitsme miljoni liitri vett ja tuhandeid veeloomi. Park on jagatud sektoriteks, eraldi on näiteks Amazonase, sooja ja külma vee alad. Kaladele ja imetajatele lisaks elab seal mitmeid linde ja roomajaid.

Suures reisituhinas ei tasuks kindlasti unustada Tallinna loomaaeda, kus lisaks loomadega tutvumisele võib lapsed saata Avastuste rajale loomaaia seikluspargis, mis avab lapse silmaringi ja tutvustab talle loomade kirevat elu. Muuhulgas saab Tallinna loomaaias sõbrustada kahe haruldase amuuri leopardi Darla ja Freddiga.

Inimesed, kes ihkavad näha mõnd haruldast liiki Euroopa loomaaedades, saavad selle asukoha otsida spetsiaalsest andmebaasist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles