Teadlased: koerte aju on võimeline ära tundma inimnägusid

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiibitud koer on õnnelik koer
Kiibitud koer on õnnelik koer Foto: SCANPIX

Ameerika ülikoolis läbiviidud uuring näitas, et üks osa koera ajust on võimeline ära tundma inimnägusid.

Värskelt avaldatud uuringus seisab, et meie neljakäpalistest sõpradel on ajus piirkond, mis on keskendunud nägude äratundmisele. Teadlased usuvad, et see omapära seletab, kuidas koerad niivõrd hästi inimkäsklusi mõistavad, kirjutab Mirror.

Neuroteadlane Gregory Berns selgitab, et saadud tulemused näitavad, et koertel on kaasasündinud oskus nägusid töödelda – seda on varem peetud omaseks vaid inimestele ja primaatidele. 

Katse viidi läbi magnetresonantstomograafia all, kus koertele näidati erinevaid pilte. Kaheksast koerast kuus vaatasid pilti 30 sekundit ning kui ette tuli inimese näo pilt, nägid teadlased koera ajus olulist muutust, mida igapäeva piltide puhul ei täheldatud.

Berns sõnab, et koerad on väga sotsiaalsed loomad, seega on loogiline, et nad tunnevad nägusid. Bernsi sõnul soovisid teadlased teada, kas see oskus on kaasasündinud või elu jooksul omandatav. Teadlased usuvad, et nägude tuvastamise võime on koertel evolutsiooni käigus arenenud, sest koerad on inimestega koos elanud kauem kui ükski teine loom.

Inimajus on kolm nägudega tegelevat ajupiirkonda, mis aitavad meil nägusid eristada ja ära tunda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles