Avastus: metssead pesevad määrdunud sööki

Aili Ohlau
, Lemmik.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto metsseast Pärnu muulil on illustratiivne. Pole aga välistatud, et siga käis seal oma liivast toitu pesemas.
Foto metsseast Pärnu muulil on illustratiivne. Pole aga välistatud, et siga käis seal oma liivast toitu pesemas. Foto: Ants Liigus/ Pärnu Postimees

Teadlased tegid Šveitsis Baseli loomaaias metssigu uurides huvitava avastuse – metssead on niivõrd „kultuursete söögikommetega“, et pesevad määrdunud toitu enne söömist.

Metssead pesevad enne sööki näiteks liivaga koos olevaid õunu või mudaseid juuri, tassides need veekohani, vahendab portaal ridus.ru.

Oma avastuse tegid teadlased lihtsate katsete abil. Spetsiaalselt mustaks tehtud toiduained asetati koos puhastega võimalikult kaugele veekohast ning jälgiti, kuidas metssead ette võtavad.

Puhtad toiduained sõid sead koheselt ära. Määrdunud suupoolise tassisid metssead aga esmalt vette ja alles siis pistsid selle nahka.

Üks sigadest aga kasutas puhastamiseks hoopis oma sülge. Loomi jälginud teadlased arvasid, et antud isend oli liiga laisk, et toidusaaki veekohani viia.

Uurijate sõnul pesevad metssead toitu mitmel põhusel. Esiteks, liiv rikub toidu maitset ja teiseks, võib see kahjustada hambaid ning suu limaskesta.

Kuna avastus tehti ühte grupi metssigade põhjal, siis on plaanis ka uurida, kas toiduainete pesemine on kombeks ka teiste metssigadele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles