Nõuandeid, kuidas kassi pesta

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kassid saavad üldiselt end ise pestud, aga vahepeal võib inimkätt vaja minna.
Kassid saavad üldiselt end ise pestud, aga vahepeal võib inimkätt vaja minna. Foto: Smityuk Yuri/TASS/Scanpix

Enamasti saab kass enda küürimisega küll ise hakkama, aga kui loomake on end kuskil väga ära määrinud, et sisseehitatud puhastussüsteem enam ei aita, tuleb kass vanni panna.

Portaal aspca.org annab mõned näpunäited, kuidas peaks kassi pesema.

Õige ajastus. Püüa pesemisrituaal sättida ajale, kui kass on rahulik. Enne vannitamist võiks kassiga mängida, et ta korralikult ära väsiks.

Küüned korda. Kassidele üldiselt vesi ei meeldi ning kui ta suurt veepahinat korraga enda peal tunneb, võib ta äksi täis minna ja küünistama hakata. Päev või paar varem võiks küüned ära lõigata, nii saab kass rahulikult vanni minna. Kassi võiks alati premeerida, kui ta laseb endal küüsi lõigata.

Harjamine. Enne pesema minemist võiks kassile korraliku kammimise protseduuri teha, eemaldamaks lahtised karvad.

Vali õige šampoon. Kassile mõeldud šampooni saab kohaliku loomaarsti käest või loomapoest. Kindlasti tuleb vaadata, kas see kassile sobib. Inimeste šampoon loomale ei sobi, sest kuivatab nahka ning võib olla mürgine. Koerale mõeldud šampoon ei sobi samuti. Parema puudumisel võib kasutada lihtsalt vett.

Sulge uks. Kinnise uksega pole kassil võimalik põgeneda. Kui kass pole varem vannitoas käinud, võiks tal lasta ruumiga harjuda. Juhul kui vannituba ja tualettruum on samas kohas, tuleks vetsupotil kaas kinni panna.

Kindel jalgealune. Soovitatav on kasutada kummimatti või käterätti kas vanni või kraanikausi põhjas, et kass ei libiseks ja endale haiget ei teeks.

Lisa vett. Veepritsiga saab kassi kiiresti märjaks. Vältida tuleb pihustamist kõrva, ninna ja silma. Juhul kui veeprits puudub, võib kasutada plastmassist tassi. Kindlasti ei tohiks kassi otse duši alla panna, vesi tuleb liiga suure survega ning tekitab üleliigset paanikat. 

Tugev riie. Riietus võiks kaitsta kassi küünte ja hammaste eest. Kampsun, sviiter või pikkade käistega särk sobib hästi. Kasutada võiks vanu riideid, siis pole kahju kui need katki lähevad või märjaks saavad.

Rahu, ainult rahu. Kassiga tuleks rääkida rahulikul toonil vaikse häälega. Enamasti püüavad kassid vannist esimesel võimalusel minema minna, selle vältimiseks võiks kassi hoida kahe jala peal suunaga vanni otsa poole. Kergem on kassi pesta kahe inimesega, eriti kui kass on suur ja tugev.

Kassiga pole vaja pesemise ajal tülitseda. Üks kolm kilo kaaluv kass võib närvilise ja tigedana üsna palju pahandust teha. Juhul kui kass ei taha vanni minna, võib alguses märjaks teha käpad ja jalad ning järgmisel päeval juba natuke rohkem kuni kass on ideega harjunud. Meeles peab pidama, et peremehe närviline olek kandub edasi kassile.

Šampoon peale. Masseeri šampoon rahulikult peast sabaotsani. Vältima peab jälle nägu, kõrvu ja silmi. Juhul kui kassile ei meeldi üldse idee pesemisest, võib proovida vee ja riide või käterätiga hõõrumist.

Šampoon maha. Loputada tuleb kassi väga korralikult seni, kuni vesi enam ei vahuta. Pikakarvaliste miisude puhul võtab kogu protseduur kauem aega.

Nägu puhtaks. Kass on ilmselt kogu pesemisest piisavalt häiritud, et tema näkku veel šampooni panna. Nägu võib pesta vee ja rätikuga ning tasakesi hõõruda silmi, nina, suud ja kõrvu. Kindlasti ei tohi kassi pead vee alla suruda!

Kuivatamine. Kassi tuleb hoolega kuivatada. Pärast pesu võiks kassi käteräti sisse mässida ning soojas kohas ära kuivatada. Juhul kui kassil pole lärmi vastu midagi, võib katsetada fööni, aga see ei tohi olla kuum. Pikakarvaliste kasside puhul võtab kuivatamine rohkem aega ning pusade vältimiseks võiks kassi harjata.

Tunnustamine. Pärast pikka ja ilmselt vaimset eneseületust, vajab kass kindlasti tunnustamist ja lemmikmaiust. Kui kassi jaoks pesemise lõpp meeldivaks teha, on suurem tõenäosus, et kass tahab ka järgmine kord vanni minna. Kassile peaks piisavalt palju tähelepanu pöörama, nii on tal turvaline ja kindel olla. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles