Loomaaia lood: Temaikeni loomaaed Argentiinas

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapibaara loomaaias.
Kapibaara loomaaias. Foto: Jorge Saenz/AP/Scanpix

Mati Kaal rääkis Vikerraadio saates «Loomaaia lood» õlitöösturite loodud loomaaiast Temaikenist Argentiinas, mille eesmärgiks on korvata inimeste negatiivset mõju loodusele.

Temaikeni eraloomaaed asub 50 kilomeetri kaugusel riiklikust loomaaiast Buenos Aireses. Eraloomaaia head võimalused võtavad ära targad loomaaednikud ning 13 aastaga läbi tehtud areng on Mati Kaalu sõnul märkimisväärne. Loomaaia jagada neljaks suureks piirkonnaks: Aasia, Aafrika, Ladina-Ameerika ning akvaariumi piirkonnaks.

Ladina-Ameerika ekspositsioonist toob Kaal välja Mesopotaamiaks nimetatud ala, mis meile võiks meenutada küll ajalooõpikut, aga seal - kahe jõe vahelisel alal - elavad maailma suurimad närilised kapibaarad ja märgalade elukad taapirid.

Akvaariumi piirkond jaguneb kaheks ning seal saab Mati Kaalu sõnul vaadata mageveeloomi, põhjaelustikku ja ka haisid.

Suureks probleemiks peab Kaal turvalisust: kui eestlased armastavad õhtuti pärast tööd jooksmas või jalutamas käia, siis Argentiinas nii ei ole. Kõrg- ja keskklass puutuvadki Kaalu sõnul loomadega kokku vaid loomaaias.

Väga palju kulutab loomaaed turvamisele, Kaal räägib seigast, kus isegi tegevjuht avas auto pagasiruumi, öeldes, et kuidas saab auto pagasiruumi avamist nõuda teistelt kui tegevdirektor seda isegi ei tee. Direktori sõnul on vajadus kõigi transpordivahendite kontrollimise järele täiesti olemas.

Temaikenis asub ka haruldaste liikide paljunduskeskus, kus edu on suur. Palju leiab tänapäevasel tasemel interaktiivseid õppevahendeid, mille hulgas 360-kraadine stereokino, kus saab loodusega seotud filme vaadata. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles