Loomaaia lood: Schönbrunni loomaaed Viinis

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike gepard
Väike gepard Foto: National Pictures / TopFoto / Scanpix

Mati Kaal rääkis Vikerraadio saates «Loomaaia lood» seekord maailma vanimast järjepanu tegutsevast loomaaiast: Schönbrunni loomaaiast Viinis. 

1752. aastal loodud loomaaed oli alguses kinnine ettevõtmine, mida said nautida vaid saksad, keda sektoritena ümbritsesid puurid eksootiliste loomadega. 19. sajandil kujunes loomaaiast kogu rahvale mõeldud ettevõtmine.

Eelmise sajandi 80ndatel seisis loomaaed silmitsi järgmise probleemiga: pead tõstnud loomaaktivistid nõudsid, et loomade piinamine lõpetataks. 1992. aastal mõisteti, et suure juubelini – 250 – ei ole enam palju aega ning 10 aastat on võimalik loomaaeda rekonstrueerida nii, et loomakaitsjad võiksid rahule jääda.

Ekspositsioonidena toob Mati Kaal välja Aafrika savanni elevandid, mida, nagu aasia ninasarvikute suurt kompleksigi, peetakse koostöös Tai kuningriigiga.

Schönbrunni kõrval lossipargis, kus asus kunagine talveaed, on koha sisse võtnud organgutanid, mida Kaal peab üheks maailma põnevaimaks orangutanide ekspositsiooniks.

Viimase suurejoonelise ehitisena toob Kaal välja 11 miljonit eurot maksma läinud jääkarude ekspositsiooni. Lisaks loomade siseruumidele, on karudele antud 1700 ruutmeetrit välisaeda, kusjuures saavad mõmmid 450 ruutmeetri suuruses veekogus sulistamas käia.

Schönbrunni külastatvus on 2,5 miljonit inimest aastas. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles