Kaks hiirt hõivasid viie kuuga terve saare

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiir
Hiir Foto: AP / Scanpix

«Naksitrallide» rotilinn ei ole enam pelgalt muinasjutt: väikesed ja pealtnäha armsad hiired suutsid Uus-Meremaal okupeerida terve saare ja seda vähem kui poole aastaga.

Hiired on kiired paljunejad: soodsates tingimustes suudab koduhiir ilmale tuua kuni kaheksa pesakonda aastas. Uus-Meremaal läbi viidud eksperimendis võeti üks emane ja üks isane hiir ning pandi nad hiirtevabale Te Haupa saarele, vahendab BBC.

Algul arvati, et hiired loovad väikese pere, selle asemel moodustus vähem kui poole aastaga koloonia. Tehtud eksperiment on üks esimesi, uurimaks, kaua kulub närilistel ühe asustamata ala vallutamiseks.

Sissetungivad närilised on teistele liikidele, sealhulgas inimesele, suureks probleemiks, ohustades nende püsimajäämist ning elupaiku, eriti raske on olukord saartel. Kuna hiired ei oska ujuda, jõuavad närilised saarele peamiselt inimtegevuse tõttu.

Liivaste randade ja kaunite luidetega Te Haupa saar, kus puudub värske vee varu, on 950 meetri kaugusel Uus-Meremaa rannikust. Saare on varemgi näriliste kolooniad hõivanud.

Kahe kuu möödudes sai kahest hiirest 14, viie kuu möödudes juba 68. Kurioosne on tõsiasi, et isane hiir lasti lahti saare põhjaossa, samal ajal kui emane saare lõunaossa. Kahe hiire vahe oli ligi 400 meetrit, paaritumiseks pidid hiired esmalt üksteist üles leidma.

Pärast eksperimendi lõppu hävitati näriliste koloonia saarelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles