Hiired hakkavad lennujaamas pagasit kontrollima

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiir. Foto on illustreeriv
Hiir. Foto on illustreeriv Foto: AP / Scanpix

Iisraeli firma X-Test töötab välja süsteemi, kus hiired hakkaksid tulevikus koerte asemel inimeste pagasist lõhkeainet otsima.

Ettevõtte asepresident Yuval Amsterdam sõnas portaalile independent.co.uk, et hiirte haistmine on parem kui koertel ja inimestel, nad on väiksemad, nendega ei pea jalutama ja väljaõpe on odavam.

Hiired ei hakka jooksma mööda lennujaama külastajaid, vaid on turvaväravate juures puuris. Nuusutades mööduvaid inimesi ja pagasit, antakse signaali abil märku kahtlasest leiust. Narkohiiri hakkab välja õpetama masin, nii on võimalik lühema ajaga õpetada suuremat hulka närilisi.

Arendajad loodavad, et tulevikus tuvastavad hiired lisaks lõhkeainele ka narkootikume ning salakaupa. «Me saame neile õpetada kõike, millel on lõhn, olgu selleks lõhkeaine, narkootikum või salakaubana Aafrikast toodud elevandiluu,» sõnas Amsterdam.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles