Kertu Jukkum: Päästetud loomad on võit tervele Eesti loomapidamiskultuurile!

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

MTÜ Nurru Ometi vabatahtlikke ja veterinaarameti abiga on Kuusalu loomavabriku koerad koju saanud, kassid ootavad armastavaid peremehi. 

Esimest korda õnnestus ühel vabatahtlike organisatsioonil likvideerida midagi nii laiaulatuslikku. Kokku päästei 22 koera ja 6 kassi. «Veterinaarid ja nende abid olid suureks toeks, vaadates, et kõik vajalik saaks organiseeritud. See on tõeline loomaaitajate võit!» rõõmustab MTÜ Nurru Ometi looja Kertu Jukkum. Tema sõnul on väga oluline, et kõik loomad pääsesid.

Jukkumi enda kodus on kaks päästetud koera, kümme uutes kodudes, naise sõnul on väärkoheldud loomal alguses raske inimest armastada.

Kuidas väärkoheldud koeraga suhelda?

Kertu Jukkumi sõnul peab esmalt loomale aega andma, teda ei tohi millekski sundida. «Kui ta tahab ukse juures matil magada, las ta magab.»

Paljud koerad on harjunud end kergendama sinna, kus nad ise on. «Neid tuleb õpetada ja pikki jalutuskäike teha. Kui koer saab õues häda tegemisega hakkama, tuleks teda kindlasti kiita ja premeerida,» õpetab Jukkum.  

Kuna koeri on halvasti toidetud, ei tohi Jukkumi sõnul koeri kohe üle nuumata. «Koerale tuleb süüa anda järk-järgult, valida kvaliteetne toit. Vesi peab kogu aeg ees olema!» paneb ta südamele. Kutsikaid tuleks sööta 3-5 päevas, täiskasvanud koera 2 korda päevas.

Jukkum sõnab, et loomad tuleb kindlasti kastreerida ja steriliseerida. «Meil pole enam selliseid kolooniaid vaja! Varjupaikades on nii palju koeri, anname neile võimaluse!»

Veel õpetab Jukkum, et koerte pead ei tohi silitada. «See on domineerimise tunnus, kiites tuleb patsutada turjale või rinnale.»

Kertu Jukkumi kodus elavad kaks koera on esialgu küll arglikud ning ei tule uksematist kaugemale, ent armastavad väga õues käia. «Õues ringi jooksmine on nende jaoks nagu pääsemine ja rõõm, ning kui nad tulevad ja jooksevad mulle sülle, siis tean, et kõik läheb vaid paremaks!»

MTÜ Nurru Ometi on Kertu Jukkumi loodud organisatsioon, mille eesmärk oligi aidata just Kolgal väärkoheldud loomi. Organisatsiooni ja suure südamega vabatahtlike eesmärgiks on parandada loomakultuuri Eestis.

Kuidas Kuusalu loomavabrik leiti ja päästeti, saab vaadata Reporteri videost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles